Episodul 3: „Supra-încălzirea computerului și încetinirea sistemului”

Respectând analogia începută, cu toții avem momente de „supra-încălzire și de încetinire a activității”, nu pentru că vrem noi să se întâmple, ci pentru că suntem activi și ajungem să fim foarte solicitați sau chiar suprasolicitați din punct de vedere mental, emoțional, fizic (și chiar spiritual) și apare acea confuzie în gândire și încetineală în acțiuni.
Tuturor ne-ar plăcea ca viața să fie un lung șir de evenimente (doar) plăcute și nesolicitante, cu o fericire nesfârșită și emoții pozitive non-stop. Ne-ar plăcea să fie ca o vacanță, încontinuu. Așa e?
Însă… Viața ne solicită. Viața este despre a întâmpina „probleme”, despre a fi creativ, despre a găsi soluția potrivită fiecărei „probleme”, despre a învăța lucruri noi, despre a aplica învățăturile, despre a trece la acțiune și a fi perseverent, despre a construi, despre a rezolva lucruri urgente dar și importante. Viața NU ESTE despre A NU AVEA probleme! Orice om viu are „probleme”. Daca nu ai „probleme”, înseamnă că nu ești viu. Poate cuvântul „problemă” să fie cel care „ne sperie”. Noi, la Metoda Silva, învățăm să nu mai numim „problemele” probleme, ci să le spunem „situații”. Ne ajută să le privim diferit, să le tratăm diferit și să nu ne mai determine acel reflex condiționat de „sperietură”. Învățăm să programăm soluții pentru aceste situații și să le transformăm în „proiecte”. Să revenim la confuzie și încetineală. Nu vorbim aici despre lene. Lenea este un obicei nebenefic. Este un obicei care, ca orice obicei, controlează tiparele de gândire și comportament. Lenea are și ea leacurile sale. Nu vorbim despre asta acum. Vorbim despre situația în care se află cei mai mulți dintre noi – oameni activi și implicați, dedicați și devotați, harnici și dinamici – atunci când „ne năpădesc” toate câte le avem de rezolvat și de făcu
Amintiți-vă de perioadele încărcate, atunci când lucrați la computer (sau nu neapărat la computer) și aveți mai multe programe deschise și efectuați „multi-tasking work” (adică efectuați mai multe sarcini de lucru în același timp). Pe măsură ce lucrați la toate, în același timp, și solicitați calculatorul prin folosirea mai multor programe, procesoarele calculatorului dau semne de aglomerare, de „confuzie” și încep să încetinească activitatea și să dea semne de „obo
seală”. Poate vi s-a întâmplat să chemați pe cineva în ajutor și să vă spună simplu: „mai închide și tu din programele astea că sunt prea multe deschise!”. Vi s-a întâmplat? Și ce ați făcut pentru a relua buna funcționare a computerului? Exact! Ați „salvat” munca depusă până la acel moment și ați închis din programele deschise. Specialiștii în computere vă sfătuiesc „să-i dați o pauză” și „să-i dați un refresh”, poate chiar „un restart” sau chiar „o oprire temporară”. „Save as” sau „save” sau „autosaved” sunt funcții foarte importante în construcția unui proces. Fără ele nu ați putea să terminați proiectul prea curând pentru că v-ați întoarce mereu și mereu de la început…

De ce să faci asta când ai atâta treabă de făcut? De ce să iei o pauză când ai atâtea de rezolvat? Eeee… tocmai aici este secretul! Iată răspunsul: ca să poți să continui munca și să o duci eficient la bun sfârșit. Cu alte cuvinte, atunci când „ți-e lumea mai dragă”, atunci când ai mai multă treabă de făcut, atunci când înaintezi pe mai multe proiecte odată… tu trebuie să iei o pauză! Asta apare ca un „conflict de interese”… Așa am crezut și noi „înainte de” Metoda Silva…
Așa că, puteți de astăzi „să salvați” munca făcută până la acel moment și „să vă dați un refresh”, o pauză constructivă, creativă, o pauză de reîncărcare a sistemului pe mai multe planuri: mental, fizic, emoțional, spiritual.
